Wel of geen belasting betalen voor artiesten en muzikanten?

Wel of geen belasting betalen voor artiesten en muzikanten?

Als je gaat optreden als artiest op muzikant en je krijgt daar een vergoeding voor, dan moet je belasting gaan betalen, Je kunt het beste de gage aan de belasting opgeven met een gageverklaring. Je kunt voor elke lid van je band of gezelschap invullen hoeveel elke persoon heeft verdiend. Je kan in 2014 en 2015 voor elke persoon 163 euro opvoeren als onkostenvergoeding. Als je het serieuzer gaat doen, dan kan je ook kiezen voor een VAR, je kan de rekeningen dan zelf uitschrijven.

 

Belasting betalen als je optreedt als een artiest of muzikant

Als je voor een publiek optreedt en een vergoeding krijgt, dan valt de belastingdienst vanzelf in de artiestenregeling. Als je als amateur optreedt dan ben je voor de fiscus een professionele podiumkunstenaar, dit geld ook als je het voor een paar tientjes doet. Het maakt niet uit of je nou muzikant, cabaretier, dirigent, cursusartiest of acteur bent.

 

Zoektocht naar de belastingregeling

Als je op het internet gaat zoeken hoe dit in elkaar zit, dan vind je dat meestal niet. Op de algemene site van de belastingdienst kom je tegenstrijdige berichten tegen en als je op forums gaat zoeken naar ervaringen en adviezen van artiesten, dan zie je het bos niet meer door de bomen.

Je kan er voor kiezen om zwart betaald te worden als het gaat om een kleine vergoeding, dan heb je met de belasting niest te maken. Maar dat mag officieel helemaal niet. Het is een verplichting om over je inkomsten belasting te betalen, dus ook als je het voor je hobby doet. Als de belastingdienst erachter komt dat je een gage hebt gekregen en die niet hebt opgegeven, dan kun je een hoge boete krijgen. Het kan ook zijn dat de opdrachtgever, vooral als de gage hoog is een rekening bij jou gaat vragen. Je moet dus het beste je gaan verdiepen in de belastingregeling.

belasting

 

Spelen met een band of gezelschap

Er treden veel mensen op in een kleine of grote gezelschappen, dat word ook el een band, cabaretgezelschap of toneelvereniging genoemd. De meeste beginnen hiermee als hobby, maar je hebt ook mensen die vanaf het begin een ambitie hebben om het internationaal of nationaal te gaan doen. Vaak willen zij met hun hobby wat geld gaan verdienen. Een band krijgt bijvoorbeeld 150 euro van het café waar ze gaan optreden. Een cabaret- of toneelgezelschap kan succesvol worden door het verkopen van de kaartjes, zodat zij de kosten terug verdienen en een leuke bedrag oer houden die zij onderling kunnen verdelen.

Een grote fout die gemaakt wordt is dat wanneer deze verdiensten aan de belasting moet worden opgegeven is dat het inkomen wordt toegeschreven aan de groep mensen. Dit mag niet, omdat de band of gezelschap in fiscaal opzicht niet bestaat. Elke lid van de groep moet dus apart gaan betalen en elke individu moet het zelf gaan opgeven bij de belastingdienst.

Een gageverklaring en spelen tegen een onkostenvergoeding

Als je een optreden geeft, kun je het beste afhandelen door de gageverklaring in te vullen. Je kunt dit downloaden op de site van de belastingdienst. Je moet op de gageverklaring je persoonlijke gegevens invullen en de andere leden van het gezelschap of de band.

Je moet over dit inkomen belasting gaan betalen. Maar als je de gageverklaring gebruikt mag je in 2014 en 2015 163 euro per persoon belastingvrij verdienen. Tot 2008 was dit 136 euro. Dit wordt gezien als een onkostenvergoeding. Je moet dit wel officieel kunnen laten zien. Het is handig om alle bonnetjes die te maken hebben met je artiest-zijn en je optredens te bewaren. Bewaar bonnetjes van het tanken, aanschaf van instrumenten of toneelkleding, decor en alle andere bonnetjes. Als je in een jaar niet veel hebt verdiend met je hobby, dan is de kans klein dat de belastingdienst jou gaat controleren. Maar je kunt het beste voor de zekerheid de administratie goed bijhouden.

Als het inkomen niet bij de onkosten hoort, dan moet je er sociale premies en loonbelasting over betalen. Je opdrachtgever is hier verantwoordelijk voor.

Meer optreden, meer verdienen en meer belasting betalen.

Het is mooi dat je 163 euro kan verdienen zonder en belasting over te hoeven betalen, maar je kunt niet onbeperkt onkosten blijven maken. Je moet de kosten wel kunnen aantonen. Voor een artiest geldt er geen maximum aantal gageverklaring die je mag gebruiken per maand of per jaar.

Als je meer dan 163 euro aan kosten hebt gemaakt, dan kun je een kostenvergoedingsbeschikking aanvragen bij de belastingdienst. Je kunt dan in aanmerking komen voor een groter belastingvrij bedrag.

Als je hobby nog serieuzer gaat worden en je gaat nog meer verdienen, dan is het het beste om een VAR aan te vragen. Dat is een Verklaring Arbeidsrelatie. Als je dit hebt dan kun je facturen uitschrijven waarover de opdrachtgever geen premies en belastingen hoeft te betalen. Je moet je inkomsten dan opgeven als winst uit onderneming. Als je met een VAR werkt, dan kun je ook een veelheid aan onkosten opgeven die je mag aftrekken van de belasting.

Maar voor de meeste is een gageverklaring al genoeg. Je hebt dus geen last van zwarte geld en je hoeft ook niet heel veel te betalen aan de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Posted by: admin on