Voor jouw band optredens regelen

Voor jouw band optredens regelen

Het is leuk om te repeteren. Je begint namelijk met een eigen sound te ontwikkeling, het klikt tussen de leden en je hebt een setlist opgebouwd. Het is nu tijd om te gaan optreden. In dit artikel wordt er besproken over hoe je aan optredens komt, hoe je je band promoot en hoe je een netwerk gaat opbouwen. Kaartjes kun je aanbieden via deze site

 

Eerste optreden

Als je net begint met een band en weinig ervaring hebt dan is het verstandig om de eerste optreden aan familie en vrienden te geven. Je laat je muziek horen aan een bekend publiek en die geven je eerlijke feedback. Je kan een optreden makkelijk regelen want je hoeft geen mooi locatie huren perse. Je kunt mensen ook naar je repetitieruimte laten komen.

band-optreden-e1450875415268

 

Apparatuur

Als je een optreden wilt regelen dan komt er veel kijken, vooral als je die zelf wilt gaan regelen. Je moet gaan denken aan apparatuur zoals uitversterking van instrumenten en zang, microfoons, monitoren, kabels, mengtal en misschien een lichtshow. Het is goed om een ervaren geluidsman achter de knoppen te laten staan tijdens je optreden. Je kan niet zelf tijdens je optreden even aan de knoppen draaien namelijk. De genoemde spullen moet je aanschaffen, dat heet een investering of je moet het gaan huren. Het is belangrijk dat je deze spullen hebt. Je moet ook rekening houden dat de spullen ook kapot kan gaan, dit kan voor of tijdens je optreden gebeuren. Dus je moet altijd een back-up hebben.

 

Opbouwen

De band die een optreden geeft van bijvoorbeeld 21 tot 23 uur denken dat zij net voor 9 kunnen aankomen op de locatie en dat je dan kan beginnen met spelen. Maar dit is niet zo. Je moet alles opbouwen. Meestal ben je in de middag al bij de locatie om alles te regelen en op te bouwen. Je moet ook de sound gaan checken, want elke zaal is anders.

 

Vraagprijs

Als je eenmaal alle benodigdheden hebt voor je optreden, dan moet je gaan denken over de prijs. Je kunt niet duizenden euro’s gaan vragen als je een beginner bent. Het is al bijzonder als je de onkosten eruit kan halen. Het is niet alleen de kosten voor de geluidsman en benzinekosten van die dag, maar ook het repeteren. Je moet een rekensommetje maken wat je elke maand kwijt bent aan de band en dan kun je ook zien wat je kunt vragen. Je haalt in het begin moeilijk de onkosten uit, want je moet ook zelf geld bijleggen om de optreden te kunnen realiseren.

 

Optredens

Als je de prijs hebt gerekend dan kan je niet zomaar een optreden geven. Deze zaken zijn belangrijk voor de band om optredens te kunnen geven:

  • Overzichtelijke website
  • Visitekaartjes
  • Goede demo-cd
  • Foto’s van de band
  • Video met goed geluidsopname van de band

Verbeter jezelf

Als beginnend band is het goed om jezelf te kunnen verbeteren om ervaring om te doen. Je moet rekening houden met hoe het publiek op jouw muziek gaat reageren. Ook is het belangrijk dat je feedback krijgt van het publiek. Tips om ervaring op te doen:

  • Inschrijven voor bandcompetities
  • Meedoen met talentenjachten

Netwerken

Als je een netwerk hebt dan kun je meerdere optredens gaan doen. Als je goed bent dan win je misschien wel een competitie. Het belangrijkste is de ervaring en dat je je zelf kunt verbeteren. Er komen ook vaak mensen op de bandcompetities om naar bandjes te kijken, om bijvoorbeeld te boeken op hun bruiloft, feest of partij. Je kunt aan het eind feedback krijgen van het publiek. Als zij het leuk vonden, dan kun je een visite kaartje mee geven. Netwerken is dus heel erg belangrijk. Naast je persoonlijke netwerk is het goed om bijvoorbeeld een Facebook pagina te hebben van je band. Je kan hierdoor meer likes gaan krijgen.

Als je nu een netwerk hebt dan kan het zijn dat je een optreden krijgt. Je moet die dan zorgvuldig gaan afhandelen. Er komt heel veel bij kijken en opdrachtgevers weten heel vaak niet zo veel wat er allemaal bij komt kijken. Je moet goed na denken wat je nodig hebt en wat je zelf moet mee nemen. Als je je werk goed doet, dan zul je vanzelf zien dat je steeds meer optredens gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Posted by: admin on