Tips om een band te beginnen

Tips om een band te beginnen

Als je goed kan zingen en je speelt op een instrument en je hebt gedroomd om je eigen band te beginnen dan kun je hier een aantal tips lezen bij het opzetten van je eigen band

 

Vooraf

Als je een band wilt beginnen dan komen er al een een paar vragen waar een antwoord op moet gegeven worden. De vragen die je vooral krijgt is welke soort band je wilt gaan beginnen. Je moet een band hebben met eigen werk. Als je het te gek vindt om van bestaande muziek een eigen versie te maken, ook wel coverband genoemd of je wil jou idolen na gaan spelen dat wordt ook wel tributenband genoemd. Als je nu hebt gekozen welke soort band je wilt gaan spelen dan moet je nu gaan afvragen welke genre je wilt gaan uitvoeren.

 

Vorm geven aan je band

Nu je de idee├źn op papier hebt gezet is het belangrijk om de band te gaan vormen. Je moet nagaan welke instrumenten je nodig hebt. Je hebt een zanger, gitarist, bassist en een drummer nodig. Het kan ook zijn dat je gelijk al een power wilt gaan toevoegen door een synthesizer of een blazersselectie. Je kan ook denken aan meerdere frontmensen, dat betekent twee of meerdere zangers of zangeressen. Je moet je zelf gaan afvragen op welke niveau je wilt gaan beginnen, dus of je veel of weinig ervaren hebt. En je moet gaan afvragen wat jij van jou toekomstige bandgenoten verwacht.

Als je over dit allemaal hebt bedacht dan kun je je band gaan zoeken. Dit wordt echter vaak onderschat, want het is moeilijk om de mix van de mensen bij elkaar te vinden. Je moet de muziekkeuze goed uitvoeren maar de sfeer binnen de groep is ook heel belangrijk. Misschien kan je zelf de muzikanten uit je vriendenkring benaderen. Maar in de meeste gevallen moet je een audities gaan plannen.

 

Audities uitschrijven

Het gaat tegenwoordig heel makkelijk. Je hebt een paar websites waar je muzikanten kan vinden die een band zoeken. Je kan ook briefjes of advertenties ophangen bij muziekscholen of repetitieruimtes om iemand te zoeken. Je moet op je advertentie zetten wat voor soort band je wilt gaan starten en wat je verwacht van de auditanten of toekomstige bandleden. Je moet ook je eigen contactgegevens erin vermelden zodat je snel benaderd gaat worden.

Als je veel aanmeldingen krijgt dan is het niet handig om iedereen een auditie te laten doen. Je hebt dan veel tijd en geld nodig. Je moet de belangstellende bellen of een e-mai insturen en je moet dan vragen wat zij zelf verwachten en of zij iets over zich zelf kan vertellen. Je krijgt dan gelijk een beeld van ze en dat helpt jou bij het selecteren van de auditanten. Als je de selectie eenmaal hebt gemaakt dan kun je beginnen met het plannen van een auditiedatum en het aan je auditanten doorgeven. Je moet daarbij ook een opdracht meesturen zoals bijvoorbeeld een bepaald nummer die zij moeten naspelen of zingen. Je moet ook een locatie hebben van je audities. Je kunt dit thuis gaan doen als je de benodigdheden hebt of je kunt een ruimte gaan huren bij een repetitieruimte of muziekschool.

Na de audities

Je moet gaan ori├źnteren hoe de audities waren. Als er jouw toekomstige bandleden bij zitten dan kun je nu beginnen met het vormen van jou eigen band

 

En nu? Repetitieruimte

Nu je een band hebt gevormd, wil je gelijk aan de slag gaan. Maar je hebt eerst een repetitieruimte nodig. Er zijn verschillende soorten mogelijkheden:

  • Een eigen ruimte
  • Een ruimte huren bij een muziekschool
  • Een repetitieruimte huren waar alle apparatuur aanwezig is.

Als je een repetitieruimte gaat huren kost dat geld. Het kost ongeveer 45 euro tot 60 euro per blok van 3 of 4 uur. Maar een voordeel is dat bij deze ruimte vaak apparatuur en drumstel aanwezig is. Je moet jezelf gaan afvragen hoe jij deze kosten gaat betalen want op het begin ga je nog geen optredens hebben, dus moet je er over na denken om elke maand een bijdrage te ontvangen van de andere bandleden.

 

Nu kan je eindelijk beginnen

Nu kan je gaan beginnen om muziek te maken. Dit is misschien heel spannend, want je weet niet hoe het gaat klinken en hoe de klik is met de band. Je moet iedereen laten mee denken met het proces van muziek maken dan ontstaat er altijd wat moois. Je moet ook nooit vergeten dat je plezier hebt in het spelen. Je kunt daarna gaan beginnen met het uitbreiden van een setlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Posted by: admin on