Doelstelling en bandleden bij het beginnen van een band

Doelstelling en bandleden bij het beginnen van een band

Spelen in een band, backstage een beetje drinken, groupies die je tegenkomt, optreden op festivals, het land doorreizen en misschien wel zelfs een hit scoren en optreden bij de Wereld draait door klinkt heel erg leuk . Het advies is bij andere dromen het zelfde: werk hard, want niets gaat vanzelf. En als je dat doet is het ook alleen maar afwachten op je dan geluk hebt. Het moet duidelijk zijn dat het beginnen en managen van een band veel disciplines en (on)controleerbare factoren heeft.

lange-termijn-300x225

 

Doelstelling

Bij het beginnen van een band start je met een doelstelling. Het gaat niet over onderwerpen zoals het plezier, maar die is wel belangrijk. Maar het gaat erom waar je heen wilt gaan met je band, of er ambitie is om een album te schrijven met je eigen materiaal, wordt het een coverband die zich bijvoorbeeld richt op bruiloften en feesten of is er weinig ambitie en wordt het vooral voor de lol gedaan? Om een doelstelling te hebben duurt het soms wel even, want je hoeft niets te forceren. Je moet er wel voor zorgen dat alle bandleden op zelfde ambitieniveau zitten. Als dit niet zo is dan kan er onderlinge frustraties komen.

 

Genre

Meestal is genre niet afgesproken maar komt die van zelf als je met elkaar een paar keer gaat improviseren, maar het is toch handig om er voor te zorgen dat de neuzen dezelfde kanten op gaan. Je kan kiezen voor een gekaderd of specifiek genre zoals blues of stonnerrock maar je kan ook een cross-over zijn tussen een aantal genres. Communicatie is het sleutelwoord hier in en je moet met elkaar gaan bespreken welke genre er worden toegepast

 

Bandleden

Je kunt zoeken naar bandleden op allerlei manieren:

Gehele band zoeken

Je kunt een band zoeken die opzoek is naar een muzikant. Je kunt hier kijken op de platformen de Muzikantenbank en op facebook groepen zoals Muzikanten Gezocht. Een voordeel van het aansluiten bij een band is dat de kans groot is dat een band al een eigen sound, doelstelling, optredens, naamsbekendheid en misschien zelfs al een band heeft. Maar aan nadeel kan zijn dat de verwachtingen van de band specifiek of hoog kunnen zijn, als nieuwkomer moet je goed je best doen om er bij te kunnen horen. Een ander nadeel is dat jij als nieuwkomer nog niet een hechte vriendschap hebt met de bandleden, want dit heeft tijd nodig. En een ander kans is dat de kans groot is dat je muziek gaat of dat je moet gaan spelen op een muziek die je niet hebt geschreven

Bandje beginnen met je vrienden

Je kan met je vrienden ook een band beginnen waar je soms al muziek mee maakt. In veel bands zie je dat zij gebruik maken van bestaande jeugdvrienden. Hierdoor heb je meestal altijd wel een goede sfeer en er is ruimte om fouten te maken en je zelf creatief te uiten. Dit is heel belangrijk binnen het bandjesleven en schrijfproces. Maar een nadeel is dat dat je op vriendschappelijke basis bij elkaar bent en geen zakelijke relatie wil met elkaar en dus niet zo snel een concrete doelstelling hebt. Je wilt misschien wel veel gaan optreden, maar je zou nooit verder komen dan gezellig muziek gaan maken in de woonkamer. Je kunt door ambitie ook vriendschappen op het spel zetten, want wat ga jij doen als jou vriend een goede muzikant is ?

 

Zelf muzikanten zoeken voor jouw project

Je hebt ook een optie om je eigen muziek te gaan schrijven en daarna te gaan opnemen voordat je bandleden gaat zoeken. Je kan hier vrienden voor gebruiken, maar je kan ook de platformen gaan gebruiken. Je hebt hie de kans om muzikanten te gaan zoeken die aansluit bij jouw karakter, doelstellingen en genre. Als de single, EP of demo is opgenomen en online staat dan kan je gaan verwachten dat mensen bij jou auditie wilt gaan doen, waardoor jij meer keuze hebt aan muzikanten. Het nadeel hiervan is dat het schrijven, opnemen en mixen lang kan gaan duren en je doorzettingskracht nodig hebt. Je moet het zelf doen want je hebt niemand die je kan steunen. Het kan ook zijn dat je niemand vindt die met jou muziek wilt gaan maken. Dit kan ook komen door de kwaliteit van de muziek of opnames. Het is goed om eerlijke feedback te krijgen van vrienden, familie en internetfora zoals Gitaarnet

 

Afspraken

Binnen het spelen in de band zijn er vier aspecten belangrijk: duidelijkheid, visie, plezier en muzikaliteit. Duidelijkheid in de communicatie is belangrijk. Naast een doelstelling is ook afspraken met de bandleden belangrijk. Dit kan gaan over onder andere deze zaken:

  • Hoe vaak wil je per week gaan repeteren?
  • Op tijd komen
  • Taakverdeling ( promotie, chauffeur, muziekschrijvers, boekingen, contactpersoon en nog veel meer)
  • Keuze van de oefenruimte
  • Kosten
  • Opbrengsten
  • Deadlines
  • Hoe te communiceren in een lawaaierige oefenruimte

Kortom

Je hebt een troef in handen als je goed gaat nadenken wat je wilt, hoe je het wilt aanpakken, wanneer je het wilt en dit moet je kunnen bespreken met de bandleden. Je moet denken aan de volgende stappen. Je moet muziek schrijven als band, oefenen en daarna optredens gaan regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Posted by: admin on